fbpx
Продължете към съдържанието

Какво да очаквам при първата среща с психотерапевт?

Като повечето първи неща, дори и приятни, на първа среща с психолог или психотерапевт в нас могат да се породят усещане на тревожност, несигурност и страх. Още помня първия път, в който аз пристъпих в света на психотерапията, беше толкова неудобно и някак странно, но усещах нуждата ми изключително силно. Много съм благодарна на себе си, че тогава последвах своята нужда и себе си….

Какво се прави на първа среща с терапвет или психолог?

Изненадващият ми отговор е, че няма „трябва“ в терапията. Няма списък,  по който да вървим и да седваме като прави едно, две три. Носете себе си, това е достатъчно! Първата среща е опознавателна, това е като ръкостискането на контакта между клиента и терапевта. Вече можете да знаете нещо за мен, а може и не – запознаваме се, в обема, необходим на конкретния момент. Като опознавателна среща минаваме през „по-тривиални“ неща, обикновено те са по-сигурна почва и необходими като условие за изграждането на контакта.

Често, когато кажа на познати хора с какво се занимавам, първата реакция е леко отдръпване и реплика в различна вариация, но със смисъла на „Много интересно и сега сигурно вече разбра проблемите ми и ме анализираш“. Има доста клишета свързани с психотерапията и психологията. Да, те са свързани с изследването на човешкото поведение, откриването на закономерности и модели, но не „четат мисли“ и не отгатват „съзнателните ви желания“. Психотерапията е процес, в който Вие имате участие, роля и силата да направлявате в посоката, от която имате нужда.

Какво да очаквате на първа среща с терапевт?

Разговор в рамките на 50-60 минути, в който можете да бъдете чути, видяни и изслушани, без осъждане и критика и именнно това е част от създаването на сигурно пространство. „Аз мога да бъда така, както съм и няма нужда да се грижа за мама, татко, братчето, мъжа ми, децата или как изглеждам на другите- това е моето време за мен!“

Друга част от клишетата е свързана със стигматизацията – „Ходиш ли на терапия значи си луд, нещо не ти е наред“, „Нямам нужда някой да ми решава проблемите“ . Психотерапията не се занимава с лечение на психологически разстройства, а по-скоро дава подкрепа в психологическото страдание на клиента и борбата му с неговата реалност.  Така че ако сте решили да започнете терапия – поздравления! Процесът не винаги е лесен и приятен, но е едно вълнуващо претворяване!

Първата среща между клиент и терапевт е уникално преживяване на контакта между тях – „Не може да влезеш в една и съща река два пъти“ (Хераклит от Ефес).